Kako meditacijom utišati buku misli u glavi

Autor: Marija Pavkov
Objavljeno: 17.02.2021 - 15:15

Kako meditacijom utišati buku misli u glavi

U današnjem užurbanom, hektičnom svijetu, često se nalazimo u radnom okruženju koje od nas zahtjeva visoku razinu kognitivnog napora. To znači da naš mozak prima veliku količinu informacija u vrlo kratkim vremenskim periodima te imamo osjećaj da te informacije ne stižemo dovoljno brzo obraditi, analizirati i pohraniti. Imamo osjećaj nedostatka kontrole nad informacijama i zahtjevima koji se stavljaju pred nas što u nama izaziva unutarnji nemir. Ta sprega unutarnjeg nemira i vanjskih zahtjeva često se reflektira u nemogućnosti reagiranja na vanjske zahtjeve na učinkoviti način. Nastaje unutarnja blokada koju prati i mentalna blokada u mozgu.

Neuroni su stanice u ljudskom mozgu koje omogućavaju prijenos informacija putem kemijskih procesa pri čemu se oslobađaju raznovrsni neurotransmiteri. Kada smo u stanju stresa, straha, anksioznosti ili depresije, komunikacija među neuronima se usporava ili onemogućava što bitno utječe na činjenicu da u takvim psihofizičkim stanjima nismo u mogućnosti primati, procesuirati i pohranjivati informacije. Takva se stanja nazivaju mentalne blokade.

Da bi potaknuli ponovnu komunikaciju među neuronima, potrebno je opustiti tijelo i um kako bi se oslobodili grča i kako bi kemija mozga nesmetano funkcionirala. Potrebno je napraviti odmak od aktivnosti koje su dovele do mentalne blokade te promjenom fizičkog stanja tijela utjecati na kemiju mozga.

U tome nam može pomoći meditacija kao način opuštanja mentalne napetosti u mozgu te fizičke napetosti u tijelu koja neminovno prati mentalnu napetost.

Vremensko trajanje meditacije varira od vrlo kratkih (na primjer 5 minuta) do onih koje traju sat vremena i dulje. Moguće je naučiti meditirati uz pomoć vođenih meditacija jer se na taj način tijelo i um mogu prepustiti ugodnom glasu osobe koja vodi meditaciju. Naime, i ton i vibracija glasa kojim se izgovara meditacija može imati meditativni učinak. Odabir glazbe također može doprinijeti opuštajućem ugođaju.   

Iako često smatramo da ne možemo otpustiti napetost jer nam je to poznato stanje i jer ga se čvrsto držimo, dobrobit meditacije je upravo u tome da nas nauči kako da se opustimo, prepustimo, odmorimo i regeneriramo. Tek se u stanju opuštenosti naš mozak može osloboditi napetosti, a komunikacija i prijenos informacija između neurona tada postaje lakša i brža. Meditacijom stvaramo povoljne okolnosti za naše zdravlje i za našu mentalnu aktivnost.

Neke od ostalih dobrobiti kontinuiranog meditiranja:

  • viša razina samopouzdanja
  • poboljšava sposobnost kognicije (na primjer rješavanje problema, donošenje odluka)
  • smanjuje razinu stresa
  • smanjen osjećaj depresije i anksioznosti
  • povećana sposobnost koncentracije i zapamćivanja
  • jasnija i smirenija komunikacija
  • općenita dobrobit za zdravlje

Ako do sada još niste probali meditirati, savjetujem Vam da odvojite makar 5-10 minuta dnevno i da sjednete, zatvorite oči, duboko udahnete i pokušate uči u Vaš unutarnji svijet. Pokušajte u tih 5-10 minuta povući sva Vaša osjetila prema unutra, pokušajte zaboraviti na vanjski svijet i prepustite se vođenoj meditaciji sa povjerenjem i spoznajom da ćete na svijet gledati drugačije nakon što ponovo otvorite oči.

  Blog - Sve