Eterično ulje ružmarina za učenje, koncentraciju, fokus

Gost autor: Mirna Đurica, aromaterapeut
Objavljeno: 15.04.2021 - 12:48

Eterično ulje ružmarina za učenje, koncentraciju, fokus

           Znate li od kuda potječe običaj da na vjenčanjima nosimo grančicu ružmarina na prsima, kako bi mogli udisati njegov miris? Od davnina ljudi znaju da ružmarin potiče pamćenje. Na vjenčanju služi tome da dobro zapamtimo čin obećavanja zajedničkog kročenja kroz život, pa kad život stisne sa svim svojim čarima, osim dokumenta, i ružmarin je taj koji drži u pamćenju da smo se na tu pustolovinu, obećali. 

Zapise o korištenju ružmarina kroz povijest pronalazimo od egipatskih piramida pa sve do vrlo popularne vodice mađarske kraljice, koja je kraljici omogućila pomlađivanje, snagu, i smanjenje reumatskih bolova.

      Eterično ulje ružmarina uistinu poboljšava pamćenje, vraća nas u fokus, jača izdržljivost i podiže energiju tijela. Mudro ga je koristit kod svih mentalnih i tjelesnih napora. Pojačava cirkulaciju i ublažava reumatske bolove.

        Za vrijeme učenja, u uredima, može se koristiti u difuzorima na radnom stolu. Kombinacija eteričnog ulja ružmarina i limuna, osim što će zrak u prostoriji osvježiti   dezinficirati, stvoriti će ugodnu atmosferu za rad, a udisanje molekula eteričnog ulja čini će nas manje umornima i bolje fokusiranim na rad. U difuzor je dovoljno staviti 5 do 6 kapi ulja. Prije prezentacija i u situacijama kad se moramo jako koncentrirati i izlagati jasno i suvislo, zadržati pažnju velikog broja ljudi, također je dobrodošla  pomoć ulja ružmarina. Tada je dovoljno napraviti suhu inhalaciju na način da dvije kapi ružmarina stavimo na maramicu i par minuta udišemo.

Eterično ulje ružmarina za učenje, koncentraciju, fokus

     Jutarnje tuširanje sa pripravcima koji sadrže ružmarin čini nas spremnijim za naporan dan, naročito nakon neprospavanih noći. Ružmarin je onaj koji podiže i budi, bistri um. Duge, naporne vožnje automobilom uz ulje ružmarina postaju lakše podnošljive, ružmarin budi, dovoljno je nakapati 3 do 4 kapi ulja na maramicu i držati u autu. Ulje ružmarina podiže tlak te je potrebno ljudima sa viskom tlakom da ga koriste uz oprez, znaci ne više od dvije kapi  u suhoj inhalaciji, ali je zato odlična pomoć ljudima sa niskim tlakom, naročito u vrijeme velikih vrućina, koje nisko tlakaši teško podnose uz vrtoglavice, dvije do tri kapi ružmarina na maramici udisati, pomoći će da prođe osjećaj omaglice.

     Brojna modernija istraživanja potvrđuju da aromaterapija i pravilno korištenje čistih eteričnih ulja ima veliki utjecaj na ljudski organizam. Epple i Herz (1999) na temelju svog istraživanja dokazuju da ponovljena prisutnost mirisa koji je u prijašnjim situacijama povezan sa dobrim uspjehom, na testovima kognitivnog tipa, stvara preduvjet za istu ili višu razinu uspješnosti. Učiti, pripremati se za mentalni napor uz ulje ružmarina, te prije ispita ponovo inhalirati ružmarin, pamćenje će se aktivirati I donijeti dobre rezultate.

   Potičem Vas da ponovo naučimo i prihvatimo stara znanja o kompatibilnosti biljnog svijeta i čovjeka. Eterična ulja i aromaterapija su jedan od načina kako prirodu , biljke, staro znanje naših predaka možemo  i sada koristiti u svojim uredima, stanovima, daleko od prirode.

Mirisni pozdrav,
Mirna Đurica, aromaterapeut

Facebook: New Land Oils
e-mail: newlandoils@gmail.com

  Blog - Sve