Hrana za mozak

Autor: Marija Pavkov
Objavljeno: 03.06.2021 - 01:36

Ljudski mozak građen je od 86 bilijuna neurona[1] i teži oko 1.3 – 1.4 kg što predstavlja oko 2% ukupne težine ljudskog tijela. Energija koju troši mozak i koja mu je potrebna za optimalno funkcioniranje iznosi 20% od ukupne tjelesne energije. Stoga ne čudi da kada smo okupirani učenjem, memoriranjem, raznim kognitivnim aktivnostima kao što su donošenje odluka, komuniciranje sa klijentima i na sastancima, rješavanje problema, pisanje, čitanje, itd., da naš mozak traži više energije. Ona mu je potrebna kako bi se komunikacija između neurona odvijala nesmetano, kako bi bili podržani električni impulsi i kemijski procesi odgovorni za prijenos informacija, strukturiranje informacija, rekombinaciju informacija.

Kako bi ljudski mozak funkcionirao na optimalnoj razini, važno je što kroz hranu i napitke unosimo u naše organizme.

Ako krenemo od napitaka, najoptimalnije je piti vodu jer se naše tijelo 80% sastoji od vode. Voda može biti obogaćena limunom, krastavcima; možemo iscijediti sok od naranče, grejpa, jabuka ili nekog drugog voća. Takvi prirodno iscijeđeni sokovi sadrže vitamine, minerale i voćne šećere (fruktoza) prirodnog porijekla koji će potaknuti moždanu aktivnost. Nasuprot tome, sokovi kupljeni u trgovinama (sokovi u tetrapaku), uključujući i razna gazirana pića, sadrže velike količine šećera (glukoza) i drugih kemijskih spojeva koji ne djeluju povoljno na kemiju mozga ako se dugotrajno konzumiraju. Naime, prevelike količine šećera uzrokuju umor i još veću želju za slatkim, a ujedno smanjuju otpornost tijela na stres. Kao i kod povećane konzumacije napitaka koji sadržavaju kofein, postiže se suprotan efekt – nastaje umor i smanjuje se razina koncentracije, pažnje i fokusa, a samim time i sposobnost pamćenja.

Hrana za mozak trebala bi sadržavati prehranu bogatu omega-3-masnim kiselinama koje se mogu pronaći u ribama (losos, sardine, tuna), ribljem ulju, chia sjemenkama, orasima, sjemenkama konoplje te lanenim sjemenkama. Omega-3-masne kiseline doprinose izgradnji strukture neurona te potiču procese razmišljanja i memoriranja. Od ostalih orašastih plodova, čiji nutrijenti imaju i antioksidativno djelovanje, preporučuje se dnevni unos lješnjaka, indijskih oraha, kikirikija, sjemenki suncokreta i bučinih sjemenki. Time su i namazi od orašastih plodova dobra i hranjivija zamjena za razne mliječne i druge namaze.

U ajurvedi se upotrebljava ghee maslac (pročišćeni maslac) koji također sadrži omega-3-masne kiseline te potiče moć koncentracije i zapamćivanja, odnosno sprječava demenciju.

Antioksidansi flavonidi mogu se pronaći u raznom bobičastom voću i tamnoj čokoladi. Flavonidi imaju ulogu zaštite neurona od oksidativnog stresa, od neurotoksina te potiču učenje, pamćenje i kognitivne funkcije.

Svježe voće i povrće obogatit će organizam novom energijom te će ta životna energija doprinijeti i boljem funkcioniranju mozga, dati će mu energiju potrebnu za stvaranje, kreiranje i postizanje novih uvida.

Hrana za mozak su i konstruktivne, pozitivne misli. One u našem organizmu smanjuju razinu kortizola, a povećavaju razinu serotonina. Tada postižemo osjećaj smirenosti, unutarnje ravnoteže, emocionalne stabilnosti. Potiče se stvaranje novih sinapsi (veze među neuronima) u čeonom (prednjem) režnju mozga koji je zadužen za kognitivne procese, donošenje odluka, učenje, rješavanje problema, itd.  

 

Što možete već danas učiniti kako bi vaš mozak funkcionirao optimalnije?

Osviještenim unosom hrane i napitaka možete puno doprinijeti učinkovitim kognitivnim funkcijama vašeg mozga.

Redovitom fizičkom aktivnošću, meditacijom i pozitivnim mislima možete potaknuti stvaranje kemijskih spojeva koji će vaše tijelo i mozak motivirati za pro-aktivan i konstruktivan pristup životnim situacijama.

U webshopu možete pronaći meditacije koje će vas voditi kroz unutarnje osnaživanje i izgradnju novih neuronskih veza kroz vizualizaciju i opušteno (alfa i theta) stanje. 

Također možete pronaći i domaći Ghee maslac i sezam pastu (tahini) koje izrađuje People2People.

 

[1] https://www.brainfacts.org/in-the-lab/meet-the-researcher/2018/how-many-neurons-are-in-the-brain-120418

  Blog - Sve